Vitamins and Supplements Now

Specializing in different kinds of vitamins and supplements and their benefits to the human body

22 Oct

Házi sajt készítés

Isteni finom, ilyet üzletben megvásárolni NEM lehet!
Hozzávalók:: 1L tej (bármilyen 1,5, 2,8 vagy 3,6%-os) 0,5 kg túró, 1 tojás, 1 kiskanál szódabikárbóna, 6 dkg (60 gr) olvaszott vaj. Házi tej a legjobb vagy biós tej, ha már házi készítményről beszélünk, akkor a jobb minőségűt megéri használni. Kecske tejből ugyancsak nagyon jó és kecske túróból is. Én azt is megcsináltam, és az is nagyon finom. A képeken látható lenebb.
Keszites: Felforraljuk a tejet a túróval, leszűrjük sűrű lyukú szűrőn, amilyen sűrű lyukú szűrőn csak lehet, vagy ha nincs akkor mindenképpen gézen keresztül szűrje. Hagyjuk kicsöpögni. A kicsöpögtetés nem vesz igénybe sokat, nem szabad hogy a massza kihüljön.
Összekeverjük a 6dkg olvasztott vajjal, 1 tojással, 1 teás kanál szódabikárbónával. Lassú tűzön 10 perc alatt kevergetve összefőzzük. Kis mini formákba öntjük és hagyjuk hűlni, vagy csak egy kisebb öblös tényért/edényt használunk hozzá. Minél tovább áll annál keményebb lesz, sőt már másnap reszelhető állagú lesz. Fűszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöldfűszerekkel, kaporral.
Nézzék meg a tehén tejből készültet:
IMG_4579IMG_4614IMG_4578IMG_4613
Kecske tejtből is elkészítettem, és ehhez kaport és fokhagymát is tettem. Igy lett színes a sajtom. Ezt főleg gyeremekiknek ajőanlom, és azoknak akik a bolti vagy amúgy is a tehén tejre allergiásak. Ez nem a laktóz allergia, hanem a tehén tejben előforduló fehérjére való érzékenység, amit proprionik/proprion sav (proprionic acid) nevezünk. Akik érzékenyek erre (felnőttek és gyeremkik egyaránt), azoknak valósággal bántja és irritálja az agyukat. A hiperaktív gyermekik nagy százaléka, tej es búza allergiás, mert a búzában cialis propafenone ugyanez a proprionik/proprion sav található. Az orvostudomány – kivéve a természetgyógyászatot és az étkezési szaktanácsadást – a hiper és hipoaktivitást SAJNOS csak egy magatastási/magaviseleti problémának kezeli el, teljesen fittyet hányva az ennivalóra. Igy a szülő meg minden nap tejet ad neki mondván hogy kell a kálcium(!) meg buzából készült ételeket, a gyermek meg egyre csak hiper vagy hipo aktívabb – hiszen az orovs nem mondta hogy az ennivalónak is köze van mindehhez!. De viszik a gyermeket magaviselet terápiára, újra átdolgozzák az agy működését, s közben a tej és búza allergiája megmarad ami később Celiac, meg Chron’s betegségekhez hasonló bél betegség lehet a vége. De azok a gyermekik is allergiásak a tehén tejre és a buzára, akik meg alusznak el az orán – ezt nevezzuk hipoaktivnak- csak álmodoznak egész nap, semmit nem tud a kis agyuk felfogni, mert a tejben és a búzában levő proprionik/proprion sav őket elaltatja. A kecske tejre sokkal kevesebb gyermek és felnőtt reagál ilyen szempontból, de vannak akik a kecske tejre is reagálnak. Én mindkét gyerek fajtával találkoztam és mindkét fajtát kezeltem is.
De akkor térjünk vissza a kecske tejből készült sajtra. Itt vannak a képek (a képen látható “goat cheese” annyit jelent hgoy kecske túró):
IMG_4670IMG_4674IMG_4679IMG_4681
Ezen az utolsó képen látható is talán hogy ez a kecske sajt picit lágyabb, kenhetőbb. Ez azért van mert nem vártam eleget ahhoz hogy jol megkeményedjen. De tovább kell hagyni és akkor keményebb lesz. Igy is fogyasztható mert rákentem egy piritósra.
Probálják ki, kisérletezzenek, nem bánják meg!

Technorati Tags: , , ,

No comments yet.

Leave a comment

Spam Protection by WP-SpamFree

zeridon